Trifle dyniowe – deser minimalistów
Słowo „trifle" (nie mylić z trufle) oznacza coś małego, błahego. Jednak proponowany przez nas dziś deser to naprawdę „coś", więc niech nikogo nie zmyli tłumaczenie! Trifle dyniowe to wariacja na temat jednego z wiekowych angielskich przysmaków, z jej wysokością dynią w roli głównej.
Trifle to pochodzący z Anglii deser, na który przepis odnotowano po raz pierwszy w XVI-wiecznej książce „The good housewife's Jewell". Wówczas w swoim składzie miał m.in. krem z cukrem i wodę różaną. Przygotowywana współcześnie, na królewskim dworze i nie tylko, wersja trifle pojawiła się w połowie XVIII wieku, a składają się na nią: kruszone ciastka skropione winem, przekładane galaretką, bitą śmietaną i owocami. Obecnie trilfe w różnych odsłonach znane są na całym świecie w tysiącach kreatywnych odsłon. Nie zmienia się w tym deserze jedno - podanie w szklanym naczyniu, przez które możemy dostrzec warstwowe ułożenie składników.
Wersja, którą proponujemy, sprawdzi się idealnie w jesienną pogodę, zwłaszcza podana z filiżanką gorącej kawy czy herbaty. Pachnący imbirem i cynamonem lekko słodki deser z dodatkiem dyniowego purée i serka mascarpone to niezapomniana uczta dla zmysłów. Podczas chłodnych dni wspaniale jest poczuć zapach korzennych przypraw, który przepełnia wnętrze naszego domu, dlatego już teraz czas biec po dynie, tym razem na trifle!
Wypróbuj nasz przepis:
Trifle Dyniowe
(Łatwy, czas przygotowania: 1 godz.)
Składniki :
3 płaskie łyżki cukru pudru Cukier Królewski
3 łyżki purée z dyni
3 płaskie łyżki sera mascarpone
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki sypkiego imbiru
1 szklanka pokruszonych ciastek imbirowych
200 g śmietany kremówki (30%)
Do dekoracji:
Cukier puder w młynku Cukier Królewski
Sposób przygotowania:
Obraną dynię kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy oliwą z oliwek, układamy w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Dynię pieczemy do miękkości, a następnie miksujemy przy pomocy blendera do uzyskania gładkiej konsystencji.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder Cukier Królewski oraz ser mascarpone i miksujemy przez kilka sekund do połączenia się składników.
Do połowy ubitej śmietany dodajemy purée z dyni, cynamon oraz imbir. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do drugiej połowy dodajemy jogurt i delikatnie mieszamy.
Do szklanek wsypujemy warstwę pokruszonych ciasteczek, nakładamy mus dyniowy, ponownie wsypujemy ciasteczka, a następnie dodajemy warstwę musu z jogurtem. Kontynuujemy, aż do wypełnienia szklanki, na koniec oprószamy cukrem pudrem w młynku Cukier Królewski
Autorką przepisu i zdjęcia jest Małgorzata Adamska - http://www.delimamma.pl/.
Słodkich przepisów i inspiracji szukaj również na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie oraz www.cukier-krolewski.pl/przepisy.
Nadesłał:
Open Media
|