Poznaj moc kapusty kiszonej, czyli gotowanie po Kujawsku
Kuchnia kujawska słynna jest na terenie całej Polski ze względu na unikatowy smak oraz aromat potraw. Dosyć często wykorzystywanym surowcem do przyrządzania różnych potraw czy napojów jest kapusta kiszona. Jakie przysmaki kujawskie z niej powstają?
Pierwszym z nich jest bez wątpienia zupa kwas. To jeden ze sztandarowych posiłków kuchni województwa kujawsko-pomorskiego, który często gości na stołach mieszkańców regionu. Powiązany jest on z tradycją kiszenia kapusty, w której brały udział całe rodziny oraz ich najbliższe sąsiedztwo w akompaniamencie muzyki oraz w doskonałej atmosferze. Cechą charakterystyczną zupy kwasu jest lekko kwaskowaty smak oraz ziołowy zapach.
Chcąc przygotować to danie należy przygotować kości wieprzowe, włoszczyznę, sok z kiszonej kapusty, śmietanę do zabielania zupy, ziele angielskie, mąkę oraz przyprawy, takie jak pieprz, sól, majeranek i liść laurowy. Na początku musimy sporządzić wywar z włoszczyzny, mięsa oraz przypraw, odcedzić go, dodać sok z kiszonej kapusty, śmietanę, szklankę wody, a następnie zagotować. Do zupy dodaje się kładzione kluski lub makaron. Zupa kwas nosi również nazwę zupy kapuścianej lub białej. W niektóry częściach Kujaw dodaje się do niej również grzyby. Przepis na to proste, smaczne i sycące danie przekazywany był z pokolenia na pokolenie.
Ważnym elementem kuchni kujawskiej z kiszonej kapusty jest również sok. To napój o orzeźwiających oraz leczniczych właściwościach, który doskonale sprawdza się jako dodatek do innych potraw, a także w kwestii gaszenia pragnienia. Zawiera on witaminy z grupy B, C, K oraz żelazo, potas, błonnik i wapń. Dzięki temu ma właściwości łagodzące kaszel oraz oczyszczające. Prawdziwy sok z kapusty kiszonej wytwarzany jest naturalnie i nie zawiera konserwantów. Na terenie województwa kujawsko-pomorskiego zajmuje się tym przedsiębiorstwa z Aleksandrowa Kujawskiego o nazwie OPOKA.
Zapraszamy na www.kujawskie.eu
Nadesłał:
kujawskie
|