Mule i białe wino- duet idealny!


Mule i białe wino- duet idealny!
2019-02-26
Mule. Mimo, że to jedne z najbardziej znanych owoców morza i chętnie jemy je w restauracjach, to w domu boimy się ich przyrządzać. A naprawdę nie ma czego się obawiać! Mamy dla Was fantastyczny, szybki przepis na mule w białym winie- zajrzyjcie koniecznie!

Mule. Mimo, że to jedne z najbardziej znanych owoców morza i chętnie jemy je w restauracjach, to w domu boimy się ich przyrządzać. A naprawdę nie ma czego się obawiać! Mule są nie tylko pyszne, ale też bardzo proste i szybkie w przygotowaniu- już w ciągu kilkunastu minut można cieszyć się wspaniałym posiłkiem. Taki przepis znajdziecie poniżej!

Przeczytaj również:

O tym, że mule i wino to duet idealny, wiadomo nie od dziś. Białe półwytrawne lub wytrawne wina idealnie podkreślają delikatny smak omułków. Zestaw ten świetnie sprawdzi się na randkę- mówi się, że owoce morza stanowią silne afrodyzjaki. Dzięki uprzejmości Marty Babaczyk, autorki bloga Kuchnia Marty, dzielimy się z Wami idealnym i szybkim przepisem na mule w białym winie. Do muli dodany został kieliszek kalifornijskiego wina Oak View- resztę butelki można ze smakiem wypić. Najlepiej smakuje schłodzone do temperatury 8-10 stopni.

Do stworzenia pysznych muli w białym winie potrzebujemy:

·         -1 kg muli

·         -3 łyżki masła

·         -4 ząbki czosnku

·         -2 cebule szalotki, pokrojone w talarki

·         -1 biała część pora, pokrojona w talarki

·         -1 liść laurowy

·         -2 ziela angielskie

·         -150 ml białego półwytrawnego wina Oak View

·         -200 ml śmietany 30%

·         -sól

·         -pieprz

·         -3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Mule oczyszczamy bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Wybieramy tylko te, które są zamknięte. Otwartymi mulami stukamy w blat. Jeśli się zamkną, oznacza to, że są świeże i spokojnie możemy je zjeść. Mule, które pozostaną otwarte, wyrzucamy. 

Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła. Gdy masło się rozpuści, dodajemy szalotki i pora. Gdy się lekko zeszklą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i ziele angielskie, smażymy kilka chwil i wlewamy białe wino. Dusimy aż część wina odparuje, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy mule. Przykrywamy patelnię/garnek i lekko nią potrząsamy. Po ok. 5-7 minutach, gdy mule się otworzą, zdejmujemy patelnię z palnika i dodajemy pozostałe masło i śmietanę. Delikatnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki i podgrzewamy kilka minut.

Mule w białym winie podajemy ze świeżą bagietką.

Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Marty. 



Nadesłał:

dominika.kac

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl