Marzenie małego kucharza? Wyjazd na zimowy obóz kulinarny
W ostatnim czasie gotowanie to nie tylko jeden z domowych obowiązków, lecz także sposób na życie i realizację pasji. Przyczyniły się do tego liczne programy kulinarne, konkursy telewizyjne i dokonania światowej sławy kucharzy.
Coraz więcej młodych ludzi otwarcie mówi o tym, że ich planem na przyszłość jest prowadzenie własnej restauracji. Jeżeli Twoje dziecko uwielbia łączyć smaki i eksperymentować, widzi się w roli szefa kuchni, a czas przedświątecznych przygotowań spędza przy kuchennym blacie – doskonałym prezentem oraz przygodą może być dla niego wyjazd na kulinarny obóz zimowy!
To już fakt, że Polacy pokochali dobre jedzenie i to nie tylko na mieście, ale także we własnych domach. Nikomu nie trzeba tłumaczyć, kim jest Gordon Ramsay, Jamie Olivier czy Nigella Lawson. - Moda na gotowanie na stałe zagościła również wśród najmłodszego pokolenia. Profile społecznościowe znanych kucharzy pękają w szwach, a młodzież zaczęła chętnie dzielić się swoimi kulinarnym popisami z przyjaciółmi. Trend ten na pewno utrzyma się jeszcze długo, być może zostanie z nami na lata. Gotowanie to fajna sprawa i ciekawy sposób na życie, dlatego bardzo do tego zachęcamy młodzież – mówi Michał Karpiński, wychowawca z biura podróży Almatur.
Młody kucharz w domu
Młodzieżowe zainteresowania mogą być chwilowe lub towarzyszyć naszym pociechom przez całe życie. Często są też podstawą do wybrania kierunku ścieżki zawodowej i profilu przyszłej pracy. Rodzice mogą wspierać młodzieżowe pasje na bardzo wiele sposobów. Jednym z najlepszych są zajęcia dodatkowe – idealnie jak dziecko je sobie samo wybierze lub będzie aktywnie uczestniczyło w procesie decyzyjnym. Kolejnym krokiem mogą być wyjazdy na obozy tematyczne, które z pewnością dadzą młodemu człowiekowi wiele radości z robienia razem ze swoimi rówieśnikami tego, co kocha. Jeśli mamy w domu małego szefa kuchni, który z wielkim entuzjazmem podchodzi do tworzenia potraw i uwielbia łączyć smaki, obóz kulinarny będzie idealnym rozwiązaniem.
Narty, basen i…nauka savoir-vivre przy stole
Obozy kulinarne to połączenie świetnej zabawy, czasu spędzonego na wspólnym gotowaniu, a także doskonała okazja do rozwijania gastronomicznych umiejętności. Podczas takiej przygody w najróżniejszych zakątkach Polski młodzież zagłębia tajniki kulinarne, poznaje nowe potrawy i przepisy z najpopularniejszych blogów. Ważnym elementem takich wyjazdów jest nauka etykiety i savoir-vivre przy stole. Jest to też dobry czas na wymianę doświadczeń, poznanie porad najlepszych kucharzy, odkrywanie okolicy, basenowe szaleństwa i wieczorne aktywności.
Samodzielność i rozwój
Wyjazdy młodzieżowe to także idealna okazja do nauczenia się pracy w grupie, poznania nowych osób i wypróbowania ciekawych aktywności fizycznych. Brak znajomych dorosłych z codziennego otoczenia dziecka pozwala mu na odkrywanie swoich zainteresowań oraz charakteru w nieskrępowany sposób. Obozy uczą także odpowiedzialności za swoje rzeczy, siebie i znajomych, a także zarządzania czasem.
Nadesłał:
38PR
|