Jesienna feeria smaków w Akademii Kulinarnej Whirlpool


2016-09-16
Akademia Kulinarna Whirlpool nie zwalnia tempa i po wakacjach proponuje jeszcze ciekawsze warsztaty kulinarne. Obfitość warzyw i owoców, słodycz włoskich deserów, gotowanie dla dzieci i rodziców, doskonałe sery i jeszcze lepsze wino - w październiku nikt nie wyjdzie od nas z pustymi rękami.
Przeczytaj również:
Marco Ghia odkryje przed Wami tajemnice produkcji serów z certyfikatem D.O.P. – prawdziwych rolls roysów na gastronomicznej scenie Włoch. Wszystkim niedowiarkom udowodni, że wegetarianie też mogą spędzić we Włoszech wspaniałe wakacje i nie głodować, a tych, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez grzesznego deseru, nauczy przygotowywać najbardziej popularne i rozchwytywane włoskie słodkości. Nowością w naszym kalendarzu kulinarnych spotkań są warsztaty gotowania dla całej rodziny, a to za sprawą zwyciężczyni programu telewizyjnego MasterChef Junior – Natalii Paździor. Młodziutka, ale niezwykle utalentowana adeptka sztuki kulinarnej, zaprezentuje swoje umiejętności na warsztatach dla dzieci i rodziców. 
 
Początek października, za sprawą Światowego Dnia Wegetarianizmu, to doskonały czas na prezentację jesiennego i bezmięsnego menu, które jest stałym elementem włoskiej tradycji kulinarneji na równi z daniami mięsnymi. 8 października Marco Ghia zabierze Was w wyjątkową kulinarną podróż, przygotowując chrupiącą dynię z gorgonzolą, trawą cytrynową i tymiankiem, cebulę faszerowaną karmelizowanym czosnkiem, parmezanem i marsalą czy sałatę z pigwą i serem dolce latte. Przyjemność podniebienia gwarantowana, ponieważ lokalne i ekologiczne przysmaki dostarczy Bio Bazar, znany z troski o wysoką jakość produktów. 

Kolejna sobota, 15 października, będzie istną próbą silnej woli dla amatorów słodkości i prztyczkiem w nos wszystkim dietetykom. Marco Ghia wytacza swą poteżną broń i kusi włoskimi deserami. Tiramisu w kilku odsłonach, panna cotta, tort biszkoptowo-cytrynowy to tylko niektóre z propozycji, jakie czekają tego dnia na wygłodniałe łasuchy.
 
Gotowanie z dzieckiem może być świetną przygodą i dla wielu rodziców niejadków atrakcyjnym sposobem na zachęcenie pociechy do otwarcia się na nowe smaki. A jeśli jeszcze zabawą kieruje zwyciężczyni MasterChef Junior, to chyba nie potrzeba już dodatkowej zachęty. Natalia Paździor, najmłodsza szef kuchni, pokaże 22 października swoją interpretację kuchni włoskiej i przygotuje dania, które będą smakować zarówno dużym, jak i małym.  
 
Za aktywne uczestnictwo w zajęciach kulinarnych z dziećmi na dorosłych czeka zasłużona nagroda – warsztaty degustacyjne, podczas których uczestnicy będą łączyć w pary sery i wina pod bacznym okiem Marco Ghia, który został twarzą kampanii edukacyjnej, prowadzonej w Polsce przez trzy włoskie konsorcja serowe (Parmigiano Reggiano, Gorgonzola, Asiago). Produkty prezentowane 29 października szczycą się prestiżowym oznaczeniem D.O.P., czyli certyfikatem potwierdzającym chronioną nazwę pochodzenia. Daje on gwarancję, że ser został wyprodukowany zgodnie z wielowiekową, włoską recepturą, z naturalnych składników i bez użycia konserwantów. Marco będzie pokazywał uczestnikom jak łączyć te doskonałe sery z równie wybitnymi winami, by wydobyć i podkreślić niuanse smakowe flagowych włoskich produktów. O odpowiednią temperaturę wina zadba niezawodny chłodniczy sprzęt do zabudowy marki Whirlpool. 
 
Gotowanie to zabawa, radość i bycie razem! Przekonaj się i przyjdź do nas na warsztaty http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/warsztaty! Gotuj na luzie!
 
Warsztaty gotowania w Akademii Kulinarnej Whirlpool odbywają się w kuchni urządzonej w całości przez Whirlpool (www.whirlpool.pl) i Kitchen Aid (www.kitchenaid.pl). Sukces kulinarny zapewniają najwyższej klasy urządzenia tych marek, będące wsparciem na każdym etapie przygotowywania 
i gotowania potraw w Akademii.

Informacje dla mediów:
Irmina Dzyr-Rainka
irmina.rainka@akademiakulinarnawhirlpool.pl
+48 601 289 115

__________________________________________________________________________
O Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Akademia Kulinarna Whirlpool mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25 w Warszawie. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów. Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w 6-ty Zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.



Nadesłał:

irmina.dzyr.rainka@gmail.com

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl