Jak upiec bułki wrocławskie
Ten przepis jest dla tych, którzy pamiętają z dzieciństwa smak prawdziwych, domowych bułek wrocławskich. To bułka pieczona w tradycyjnym stylu, z miękką skórką. Nadają się w zasadzie na każdą okazję. Kluczem do sukcesu są świeże drożdże.
Składniki (przepis na 2 bułki)
600g. Dowolnej mąki pszennej
150 ml mleka
210 ml wody
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
15 g drożdży
30 ml oleju słonecznikowego
Najpierw kruszymy drożdże i posypujemy je 2 łyżeczkami cukru. W czasie, kiedy drożdże będą się roztapiać, podgrzewamy mleko (ma być ciepłe, nie gorące) i wrzucamy do niego drożdże. Odstawiamy na chwilę.
Bierzemy miskę, wsypujemy do niej mąkę i formujemy na środku dołek. Wlewamy do niego drożdże, pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ubijamy do momentu, aż uzyskamy miękką i niesklejoną konsystencję. Jeżeli robimy to rękoma zajmie to nam około 15 minut, jeśli używamy do teg miksera to 7-8 minut. Gdy uzyskamy odpowiednią konsystencję, ciasto wyciągamy na wcześniej posypany mąką blat formujemy kulę, którą z wierzchu smarujemy olejem i wkładamy do miski. Całość przykrywamy folią i czekamy około 1,5 godziny.
Następnie ciasto wyjmujemy, dzielimy na 2 równe części i formujemy z nich dwie podłużne bułki. Kładziemy je na blasze wcześniej wyścieloną papierem i przykrywamy ścierką. Czekamy do godziny, aż wyrosną. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 230oC.
Na dno wsypujemy kilka kostek lodu. Gdy już się roztopią, to bierzemy nóż (najlepiej bardzo ostry) i nacinamy wierzch bułek i delikatnie smarujemy je wodą. Pieczemy 10 minut i zniżamy temperaturę w piekarniku do 210oC i pieczemy następne 25 minut. Jeżeli zauważymy, że bułki rumienią się nieco za szybko, pomoże na to folia aluminiowa.
Gdy bułki się upieką, pozostaje już tylko posmarować je jeszcze raz wodą i wstawić je do wyłączonego, ale gorącego piekarnika na 2-3 minuty. Następnie studzimy i można jeść :). Bułki wychodzą przepyszne. Ani żadna piekarnia, ani restauracja we Wrocławiu nie podaje takich bułeczek.
Nadesłał:
greger
|