Dziel się owocami i uśmiechem


Dziel się owocami i uśmiechem
2013-07-05
Od sześciu lat, 1 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Owoców. To świetna okazja by sięgnąć po dobra natury, zmienić swoją dietę i zacząć cieszyć się zdrowiem i energią. Doceniając potencjał owoców możemy liczyć, że nasz organizm odwdzięczy się w pełni, gwarantując młody i promienny wygląd.

Zapoczątkowany przez niemieckich studentów w 2007 roku, Międzynarodowy Dzień Owoców skierowany jest do wszystkich, którzy chcą tworzyć i utrzymywać dobre warunki życiowe dla siebie i innych ludzi. W swoim założeniu ma znosić bariery rasowe, kulturowe, religijne, narodowościowe czy mentalne. Jego celem jest dzielenie się owocami w sympatii i radości, kreowanie międzykulturowej wymiany i tworzenie więzi i solidarności międzyludzkiej. Owocem roku 2013 został wybrany pyszny, czerwony owoc – figa, a sloganem zostało hasło „dziel się owocami i uśmiechem”.

Przeczytaj również:

Już w przedszkolu uczy się dzieci, że należy jeść dużo owoców i warzyw by być zdrowym. To najpopularniejsze źródło witamin, kwasów organicznych, błonnika, pektyn, antyoksydantów i innych substancji mineralnych. Dzięki temu mogą zarówno pomagać w odchudzaniu, wpływać na nasze samopoczucie, sprawność fizyczną i zabezpieczać przed przedwczesnym starzeniem. Dodatkowo chronią organizm przed uszkodzeniami przez reaktywne wolne rodniki, które mogą prowadzić do poważnych chorób układu krążenia czy nawet rozwoju nowotworów. Spożycie owoców zapobiega też rozwojowi chorób cywilizacyjnych, takich jak np. cukrzyca czy otyłość.

Eksperci – lekarze, dietetycy i trenerzy już od lat zalecają spożywanie pięciu porcji owoców i warzyw dziennie. Dla tych, którym trudno tego dokonać lub narzekają na monotonię jedzenia świeżych owoców, dobrą alternatywą będzie zastąpienie jednej porcji naturalnym sokiem. Ważne jest przy tym żeby nie był to sok z koncentratu, a pełnowartościowy napój świeżo wyciskany z owoców, bez dodatku wody i cukru. Takie soki oferuje nam na przykład Limena Fresh&Cool, której wyroby są tylko lekko pasteryzowane.

W chwili obecnej marka proponuje 9 smaków soków, z czego w zależności od wykorzystanych do produkcji owoców, każdy wykazuje inne właściwości prozdrowotne. Sok pomarańczowy dostarczy dużo witaminy C, wapń, potas czy folacynę, a także inne minerały. Sok z owoców cytrusowych jako kombinacja pomarańczy, mandarynek i grejpfruta, dzięki zawartości wielu witamin i minerałów wspomoże walkę z przeziębieniem. Dla osób z chorobami serca czy anemią, świetny będzie lekko mętny sok z jabłek, zawierający dużo antyoksydantów, kwasu foliowego i żelaza.

Ludzie aktywni powinni zwrócić uwagę na sok z różowych grejpfrutów, będący bogactwem polifenoli z przeciwutleniaczami i witaminy C oraz wspomagający wysiłki związane z odchudzaniem. Podobnie działa sok z czerwonych owoców (winogron, wiśni i malin) poprawiając pamięć dzięki dużej liczbie przeciwutleniaczy i mający zbawienny wpływ na bóle mięśni (zakwasy) i zapalenie stawów. Sok z ananasa zapewni nam szybkie orzeźwienie podczas letnich upałów i pomoże oczyścić organizm. W zależności od tego jakich mikroskładników potrzebuje nasz organizm, warto zastanowić się, które owoce będą najlepszym uzupełnieniem diety i na stałe je włączyć codziennego menu.  Wszak – w zdrowym ciele, zdrowy duch!



Nadesłał:

5_tka

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl