Domowe lody coraz popularniejsze. Film instruktażowy


Domowe lody coraz popularniejsze. Film instruktażowy
2016-07-27
Lody - pyszny i orzeźwiający deser, ulubiony letni przysmak zarówno dzieci jak i dorosłych. Ogromna oferta lodów dostępna w sklepach teoretycznie pozwala każdemu znaleźć coś dla siebie. Ale nie zawsze… Dlatego coraz chętniej sami przygotowujemy lody.

Przygotowywanie domowych lodów to kreatywny i ekscytujący proces, który sprawi mnóstwo frajdy całej rodzinie. Ponieważ przepis na lody nie jest skomplikowany, do ich zrobienia można  zachęcić również, a może przede wszystkim, najmłodszych.  Takie rodzinne pichcenie to nie tylko doskonały sposób na wspólne spędzenie czasu, ale również dobra lekcja tego, że zamiast coś kupować, można zrobić to samemu, w dodatku dokładnie tak, jak chcemy.

Przeczytaj również:

 

Lody według własnej receptury są bez wątpienia produktem ekskluzywnym, którego nie znajdziemy w sklepowej zamrażarce.  Dokładnie wiemy jakich składników do ich przygotowania używaliśmy, a dodatkowo, w zależności od własnych preferencji, możemy  zrobić je w dowolnym smaku, eksperymentując równocześnie z proporcjami. Najczęściej domowe lody przygotowujemy na bazie owoców, a dodajemy do nich m.in.: czekoladę, orzechy, bakalie, dżemy, soki a nawet likier. Warto pamiętać, że im lepsze i świeższe są produkty, tym smaczniejsze będą same lody, dlatego do ich zrobienia najlepiej wykorzystać świeże owoce oraz naturalne mleko lub jogurt. Dobrze jest stosować produkty o maksymalnej zawartości tłuszczu, gdyż lody zyskują wówczas delikatną kremową konsystencję.

 

Jak proste jest przygotowanie domowych lodów, można przekonać się oglądając ten krótki instruktażowy filmik - https://www.youtube.com/watch?v=i_sr4RhRwLA&feature=youtu.be.

 

Przepis na lody z filmu:

 

Lody kiwi-borówkowe

(Łatwy, czas przygotowania: 15 min. + chłodzenie)

Składniki na ok. 10 porcji (zależnie od wielkości foremek)

Składniki:

60 g cukru trzcinowego Bio Cukier Królewski
250 g borówek
5 kiwi
400 ml mleczka kokosowego o temperaturze pokojowej

Sposób przygotowania:

Borówki rozsypujemy na blasze wyłożonej pergaminem, oprószamy łyżką cukru. Wstawiamy na 10 min. do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Rozgniatamy niedbale widelcem, przelewamy (sok i miąższ) do miseczki i odstawiamy do przestudzenia.

Kiwi obieramy i kroimy na kawałki. Miksujemy z dodatkiem pozostałego cukru, łączymy z mleczkiem kokosowym. Można też wszystkie składniki zmiksować na raz w blenderze kielichowym.

Do foremek nakładamy po 2-3 łyżeczki pieczonych borówek. Dopełniamy mleczkiem z kiwi, zanurzamy w masie drewniane patyczki i wstawiamy lody do zamrażalnika, najlepiej na całą noc.

Autorką przepisu, zdjęć i filmu  jest Agnieszka Piątkowska z www.prettybaked.pl.    

Słodkich przepisów i inspiracji szukaj również na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie oraz www.cukier-krolewski.pl/przepisy



Nadesłał:

Open Media

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl